Askolan Hiidenkirnut

Hiidenkirnujen alue

Aukiolot ja hyvä tietää

Askola-seura ja kotiseutumuseo

Yhteystiedot

Hiidenkirnuille metsäpolkua tai jokea pitkin

Kirnukalliolle pääsee metsäpolkua pitkin, joka alkaa Askola-Pukkila tien varrella sijaitsevalta pysäköintialueelta. Matkaa pysäköintipaikalta hiidenkirnuille on 500 metriä. Kirnukallion harjanteella kiertää myös 300 metriä pitkä punaisin nauhoin merkitty maisemapolku, joka johtaa kirnualueen portille. Äkkijyrkän kallion harjanteella luikerteleva polku sivuuttaa suuria kivenjärkäleitä, keloja ja ikihonkia korpimaiseman välillä vaihtuessa upeaksi näkymäksi Porvoonjokilaaksoon. Näkymä on yksi valtakunnallisesti arvokkaista maisema-alueista.

Hiidenkirnuja voi lähestyä myös Porvoonjoelta kanootilla tai veneellä. Joen rannassa on kirnujen kohdalla rantautumispaikka.

1. Riisipata
2. Professori Okko
3. Professori Asai
4. Mylly
5. Kattila
6. Kuppi
7. Jättiläisen kuhnepytty
8. Nojatuoli
9. Menninkäisen pesä
10. Vuorenhaltia
11. Vakka
12. Jäävaurio
13. Tonttu
14. Päärynä
15. Tulipunakukka
16. Kukkaro
17. Kohiseva
18. Koskenlaskija
19. Luiskahdus
20. Hiisi

Avaa suurennos kartasta (tulostus käyttöön)

Varsinaiselle kirnualueelle pääsee rautakaiteiden reunustamia portaita pitkin. Kallion rinteestä löytyvät hiidenkirnut on varustettu nimikyltein ja infotauluin. Kirnuja on nimetty muotonsa mukaan: Kattila, Kuppi, Riisipata, Nojatuoli ja Päärynä. Askolalaisen kirjailijan Johannes Linnankosken tuotantoon viittaavat taas Koskenlaskija ja Tulipunakukka. Hiisi, Vuorenhaltia, Tonttu ja Menninkäisen pesä saavat nimensä vanhoista tarinoista hiidenkirnujen synnystä. Jättiläisen kuhnepytty eli Hiiden kylpyastia on kirnuista suurin. Yritykset, jotka tukivat työntekijöidensä ja asiakkaidensa panoksella hiidenkirnualuueen alkutaipaletta saivat myös omat nimikkokirnunsa: Vakka, Jäävaurio ja Kohiseva.

portti kirnuille