Askolan Hiidenkirnut

Hiidenkirnujen alue

Aukiolot ja hyvä tietää

Askola-seura ja kotiseutumuseo

Yhteystiedot

Askola-Seura ry ja Askolan kotiseutumuseo


Askolan Hiidenkirnualueen hoidosta vastaa Askola-Seura ry - kotiseutuyhdistys, joka ylläpitää myös Askolan kotiseutumuseota. Kotiseutumuseossa on Itä-Uudenmaan museoille poikkeuksellinen esihistoriallinen osasto, joka on koottu Askolan rikkaasta ja monipuolisesta arkeologisesta historiasta. Pääosin 1900-luvun alkupuolelta olevat valokuvasuurennokset ja monet maaseudun interiöörit kertovat myös seudun monimuotoisesta historiasta.

Museo sijaitsee Askolan Kirkonkylässä, osoitteessa Nalkkilantie 4. Hiidenkirnuilta museolle on matkaa noin 8 kilometriä. Museo on avoinna kesä-, heinä- ja elokuussa sunnuntaisin klo 11–14. Juhannuksena museo on suljettu.

Askola-seura ry. on perustettu vuonna 1953. Aluksi toiminnan keskeisimpänä tavoitteena oli kotiseutumuseon aikaansaaminen, mutta jo 1950-luvun alussa tulivat muinaiskaivaukset seuran näkyvimmäksi toimintakentäksi. 1960-luvun puolivälissä olivat vuorossa hiidenkirnulöydöt ja niiden kunnostaminen; viimeisenä saatiin kuntoon kotiseutumuseo. Askola-Seura pani alulle myös kunnan vaakunahankkeen, järjesti kyliin kotiseutuvalokuvausta ja paikannimien keruuta, muistitietojen keräystä ja useita kotiseutujuhlia. Tänä päivänä Askola-Seuran keskeisimpiin tehtäviin kuuluu hiidenkirnuista, Askolan kotiseutumuseosta ja Seppälän talosta huolehtiminen. Seuran perustajajäsen Onni Seppälä vaimoineen testamenttasi kotinsa seuralle.